
måndag 6 juli 2009
Grattis i efterskott!

fredag 26 juni 2009
Mycket smakar gott, mindre smakar mer

Bild: Jan Steen
tisdag 9 juni 2009
lördag 6 juni 2009
Tillämpning av nya geografiska kunskaper
torsdag 4 juni 2009
Amerikabreven del 2 eller Guldet blev till sand

onsdag 3 juni 2009
Att vara behövd är att bli sedd

Så det är så här det känns när pengar plötsligt förvandlas till självkänsla? I’ll revel in their attention, and mountains, oh mountains o’ things. Hans röst darrade när han berättade om banken som inte idkade välgörenhet i kristid. Åh! Jag kreverar av kriminell tillfredsställelse! Finally the tables are starting to turn, talkin’ bout a revolution. Hans röst låter så annorlunda, den låter som blottad strupe. Mina egna ord låter stumma som ärtpåsar mot plastgolv, som överlägsen filantropi och revansch. Love is hate, war is peace, no is yes, and we are all free.
Bild: Lillian Bassman
tisdag 2 juni 2009
Allt går att motivera
tisdag 26 maj 2009
Hon lever på luft och kärlek

Bild: Doisneau
fredag 22 maj 2009
Konstvärk

Bild: Helmut Newton
onsdag 20 maj 2009
Vad ny kunskap kan göra med en

Bild: Karin Mamma Andersson
torsdag 14 maj 2009
Måste vi verkligen ha fler män i skolan?

onsdag 13 maj 2009
Lite väl lyckad barnpsykologi

Bild: Frederic Leighton
torsdag 7 maj 2009
Kom liljor och aquileja, kom rosor och saliveja

Bild: Gustave Clarence Rodolphe Boulanger
onsdag 6 maj 2009
Som en filmstjärna

tisdag 28 april 2009
Min skådespelarkarriär

Talangen visade sig ligga mycket djupt ner och lite väl dolt, så jag tröttnade. Nu ska jag bli lärare istället, en sorts lärar-väderpinne som lyfter fram otaliga talanger i varenda unge hon ser.
Bild: E.O. Hoppé
söndag 26 april 2009
Utanför tullarna

fredag 24 april 2009
Ingenting utan någonting

Bild: Weegee
onsdag 22 april 2009
Högmod är min käraste synd

Bild: John William Waterhouse
måndag 20 april 2009
Människor emellan

Bild: Bruce Davidson
söndag 19 april 2009
Ungefär en långsam kaffekopp efter Stokksund
söndag 5 april 2009
Den svenska fakiren

onsdag 1 april 2009
Din dumma sill

Nu ska jag äta min dinkelgröt med ett mycket kritiskt öga på tidningen, antagligen kommer jag välja ut fel artikel för skämtet. Jag är lustigkurrens dröm.
tisdag 31 mars 2009
Hurtigruten
tisdag 24 mars 2009
Om man inte vet så är det skönt att någon annan vet

Bild: Gunnar Smoliansky
söndag 22 mars 2009
Söndag

Igår satte mina systrar magarna mot varandra och spred ut alla våra gamla bebiskläder på vardagsrumsmattan för att sedan dela upp dem mellan sig. När den sista sparkdräkten vikts ihop blev de varse mig igen och såg osäkert på mig. Du kommer ju få alla kläder sen, sa E försiktigt. Ma hakade på och menade att min magkatarrskräkning natten innan faktiskt kunde vara tecken på något annat. Det var vänliga men tafatta försök och jag koncentrerade mig på att andas.
Bild: David LaChapelle
torsdag 19 mars 2009
Historisk dramatik

Bild: Magnus Gabriel De la Gardie och hans maka Maria Eufrosyne, syster till Karl X Gustav, målade av Hendrick Munnichhoven.
onsdag 18 mars 2009
Vad är det för fel på målade väggar?

Jag försöker tänka ut en tapet som kan förena de två ytterligheterna. Galna bilder fladdrar förbi i sällskap med den tapet pappa berättade om igår på lunchen och som han redan bestämt att han ska ha i den lägenhet han föresatt sig att köpa för de pengar som ännu inte finns. Kanske är det bäst att de där imaginära pengarna förblir imaginära så jag slipper söndagsmiddagar omgiven av tapeter i skinn.
Bild: Hopper
måndag 16 mars 2009
Har någon sett min midja?
.jpg)
Bild: Botero
fredag 13 mars 2009
Hej, du sociala kompetens!

torsdag 12 mars 2009
Mesopotamien tur och retur

När jag var sex år och min syster fyra år fick vi båda vattkoppor. Jag minns det som att det tog månader att bli kvitt de kliande utslagen. För att mamma inte skulle bli borta från jobbet allt för länge och mormor inte skulle få bältros kom istället en snäll tant från kommunen för att ta hand om oss. Hon hade med sig en hel väska fylld med spel och böcker, hon lagade lunch, serverade saft och förmanade oss att inte klia. När vi var friska packade hon ihop spelen och for hem till några andra sjuka barn.
När mina egna barn en dag sitter och pillar på sina vattkoppor ska jag berätta om hur det gick till när mamma var liten och sjuk. De stackars barnen kommer få en än mer förvirrad tidsuppfattning än vad jag redan har. De kommer tro att tjugofem år är en mycket lång tidsperiod och de kommer aldrig fatta att en revolution kan pågå i tusentals år.
Bild: Salvador Dalis Soft Watch at Moment of Explosion
onsdag 11 mars 2009
Behagliga accessoarer

Föregående helg konsumerade jag. Inte en enda sak kan betecknas som livsnödvändig eller ens placeras under kategorin minimistandard. Mitt hem är min borg, och där ryms alla mina saker. Amen. Med M på toppen av det ihopsamlade materiella berget är jag trygg och lycklig. Dock önskar jag ibland att jag kunde leva mer där uppe (pekar mot mitt nyfönade huvud), då skulle jag inte behöva oroa mig för världsliga ting som kuddar, böcker, papper, pannbiffar, tapeter, soffor, pryttlar och bränder.
Bild: Duane Hanson
fredag 6 mars 2009
De har slutat växa nu

Bild: Helmut Newton
tisdag 3 mars 2009
Filmens behållning

Jag såg The Wrestler häromdagen, den berörde mig mer än vad filmer vanligtvis gör. I försöket att dissekera känslan som dröjt sig kvar framkom insikten att the Wrestler är pappa. Den enda skillnaden mellan dem är egentligen bara att de ägnar sig åt olika sysselsättningar. Ett dåligt samvete gnager i mig, jag kände ömhet och förståelse för the Wrestler men tycker mest att hans avbild i min svenska förortsvärld är dum, knäpp, oförstående och egoistisk. Jag vill kunna känna samma sak för pappa, oförfalskat och utan gamla oförätter närvarande. Jag vill se en film á la The Wrestler med min pappa i huvudrollen.
torsdag 26 februari 2009
Blir man inte galen på sig själv så blir någon annan det.

Jag är understimulerad och avaktiverad. Jag bidar min tid och hoppas på att någon hjälper mig och löser upp min frustration. I väntan på fåfäng uppmärksamhet och interaktion gör tyvärr min egen löjlighet sig påmind. Det är bättre att bli sentimental å andras vägnar än fylld av hopplöshet inför sin egen otillräcklighet, så jag lyssnar på låt efter låt ur Andrew Lloyd Webbers musikal Fantomen på operan.
måndag 16 februari 2009
Nu
tisdag 3 februari 2009
Som i ett nötskal

Läste ni Amanda Svenssons artikel i DNs kulturdel i söndags? Jag fann henne vara väldigt på pricken. Illustrationerna som pulicerades med texten ger mig gåshud, de är skrämmande, fascinerande och underbara på samma gång.

Bilder: Stina Wirsén
söndag 1 februari 2009
H som i hur

Den sjätte november 1938 fick Herschel Grynszpan i Paris ett brev från sina föräldrar. De hade deporterats till Polen och berättade om vedermödorna de alla fick utstå. Blott sjuttonårige Herschel tog brevet och gick raka vägen till den tyska ambassaden i Paris. Väl där dödade han den förste han mötte, tjänstemannen Ernst vom Rath. Kristallnatten. Den nittonde april 1939 sattes H på tåget från Berlin till Stockholm.
Ikväll efter den tidiga middagen sitter vi i soffan. H är liten och hopsjunken, då och då vänder hon sig mot fågelburen vid sidan av soffan och småpratar med Polly. Jag lär mig att sticka på nytt och hör H berätta om den där sista gången hon såg sin mamma. Gripande föreläsningar, levande läroböcker och biografier till trots har jag aldrig känt mig mer sammankopplad med historien.
måndag 26 januari 2009
Systerskapet är dött, länge leve systerskapet!

J har med sitt superba inlägg väckt minnen till liv. En av de fina saker som kommer av barndomsvänner är hur vi delar upplevelser och därmed möjligheten att samtala om de olika minnen samma händelser skapat.
Med hjälp av ett bandat avsnitt av Jane Austens Stolthet och fördom bankade pappa in de rader som han koleriskt beordrade skulle bli mitt och mina systrars ledord; vi ska badda varandras såriga hjärtan med systerskapets balsam. I kör upprepade vi meningen medan pappa spolade bandet fram och tillbaka tills orden etsat sig fast långt in i reptilhjärnan. I fjol var pappa sjuk en tid och behövde ständig tillsyn. Efter att ha portionerat ut nattens piller frågade jag om han mindes systerskapets ledord. Han såg förvirrad och trött ut och bad mig att förklara vad det var för systerskap jag talade om. Jag kunde inte svara. Det blev med ens så uppenbart att E’s avståndstagande, Ma’s självupptagenhet och min barnsliga sårbarhet hade fått balsamet att härskna. Jag önskar att J hade varit med mig då för ett år sedan, så att vi kunde ha olika minnen tillsammans nu.
Bild: Sally Mann
torsdag 22 januari 2009
Konsten att raljera som en ångvält

Min lärare på den här kursen häver ur sig så grova generaliseringar och antaganden att jag mestadels sitter stum av indignation. Hu så han provocerar mig! Idag när jag precis vaknat upp efter en period av intensivt tecknande av blomrankor i blockets marginal hörde jag honom prata om artefakter och vidare om miniräknarens inverkan på hur vi ser på räkning. Plötsligt svävade han iväg till sitt lokala konsum; det är ju tack vare miniräknarna de kan sitta där bakom kassan och bara svisch, svisch dra såhär, inget tänk alls. Den hårt extraknäckande kassörskan i mig vred sig som masken på kroken. Han backade på sitt gubbiga antisätt genom att överlägset medge att han var lite elak. Jag återhämtade mig lagom till att höra den här märkliga mannen snabbt och utan samvete halshugga alla vuxna som läser fantasy; vad är det för människor som läser sånt! Det kan ju knappast vara bildade människor som fortfarande läser sagor! Fördomarna och generaliseringarna trycks upp i ansiktet så till den milda grad att jag misstänker att det är frågan om någon experimentell undervisningsstrategi.
måndag 19 januari 2009
Hej hand, hej kropp, hej själ!

Ett handslag är oftast bara ett handslag. Men så finns det de där människorna som liksom griper tag i hela ens kropp fast de bara fått en hand till låns. Jag skakade inte hand idag, jag blev handskakad. Det berodde nog lika mycket på min förvåning över mannens uppriktiga glädje över att se mig i sitt klassrum, som det faktum att han skakade hand på det där alldeles bortglömda intima sättet med båda sina händer om min hand.
Bild: Edvard Hopper
söndag 18 januari 2009
Är det månne en rumba?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)